Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком

Слаб, но омазнен!

Чували ли сте за термина “слаб, но омазнен”? Не? Напълно нормално. Свикнали сме да свързваме наличието на повече мазнини с хората, които видимо имат повече килограми. Но след проведени изследвания се доказа, че съществуват хора, които на външен вид изглеждат напълно нормално, дори слаби и в същото време имат завишени стойности на така наречените вътрешни мазнини.

Какво всъщност представляват вътрешните мазнини или познати в медицинските среди като висцерални мазнини? Това са мазнини, които са скрити за нас и не можем нито да ги видим (както се случва когато имаме повече подкожни мазнини), нито да ги усетим, че започват да се натрупват. Обикновено хората започват да усещат, че нещо не е наред когато имат някакво неразположение и тогава решават да потърсят причината. За съжаление първите неразположения, причинени от вътрешните мазнини, се получават когато количеството им е минало определени граници.

   Вътрешните мазнини се натрупват в коремната кухина и около органите, които се намират в нея като черния дроб, бъбреците, червата, панкреаса и дори сърцето. Освен, че се отлагат около органите тези мазнини участват и в метаболитните процеси, което удвоява тяхната негативна роля. Те имат способността да секретират такива вещества в организма, които да увеличат нивото на кръвна захар, повишават кръвното налягане и да понижат метаболизма. Това от своя страна може да доведе до различни хронични здравословни проблеми.

Както споменах по-рано, интересното при тези мазнини е, че могат да се натрупат и при хора, които нямат излишни килограми. Това се вижда от снимките на различни хора, които са с еднаква обиколка на талията, но с различни нива на вътрешните мазнини.

Вътрешни мазнини

Както виждате не е от съществено значение колко ще е обиколката на талията за наличието на вътрешни мазнини.

   Как бихте могли да разберете дали имате натрупани вътрешни мазнини? Това може да стане по два начина – чрез ехография или чрез измерване с Tanita. Информацията, която ще получите след измерване на нивото на вътрешните мазнини е ценна, защото ако при анализа се установи, че в момента е започнало натрупване на такива мазнини, много бързо може да се реагира и да се предприемат мерки за изчистването им от организма.