Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком

Диета: що е то и има ли то почва у нас?

11515327-time-for-diet-red-black-words-on-concept-clock-closeup-on-white-background

Какво изниква в съзнанието Ви когато чуете думата диета? В повечето случай диетата се разбира като драстичен хранителен режим (с много лишения), чрез който се очаква да постигнете намаляване на теглото. Всъщност диетата е начин на живот, хранителната ни култура. При диетата не е толкова важно количеството, а качеството и съотношението на приеманите храни.

Милиони хора по целия свят са на диета или планират да започнат диета от утре, от понеделник, от 1-во число. Достатъчно е да напишете в Интернет „диета“ и ще Ви се появят стотици резултати на различни видове диети и диетолози. Въпросът е защо при толкова много и различни диети числото на хората със свръхтегло се увеличава? В наши дни се говори за глобална епидемия на затлъстяване. По последни статистики в България се изчислява, че около 35 % от жените и 25% от мъжете са с наднормено тегло. Особено тревожни са данните и при децата.

Отслабването е многомилиарден бизнес, свързан с нови и нови храни, продукти, програми, литература, телевизионни предавания, санаториуми/дебелариуми, чак до хирургическа намеса. В същото време статистиката сочи, че между 90-95% от хората, успели да свалят теглото си, го възстановяват още през следващата година, а мнозина и го надвишават, за да започнат отново да се наказват с диета – печалния йо-йо ефект.

Самата дума „диета” е загубила първоначалното си значение на хранителен режим и се е превърнала в синоним на глад, ограничаване, лишение. Въпреки разнообразието от популярни диети изборът на хората, които искат да отслабнат без опасност за здравето, всъщност не е много голям. Някои от най-популярните диетични планове не само не работя, но са и вредни за здравето.

Изследователите твърдят, че независимо дали сте слаб или пълен човек, диетите предизвикват постоянно чувство на глад и създават постоянно желание да се яде това, което е забранено, някаква мазна или сладка храна. Диетата работи до момента, докогато се придържате към нея, но много хора се изморяват от постоянните ограничения и си позволяват от време на време малки прегрешения. Проблемът е в това, че тези малки прегрешение се превръщат постепенно в система и човек започва да си измисля оправдания и уговорки, че днес ще „прегреши“, но от утре ще „се вземе в ръце“. Режим на хранене от рода на „днес си се наял като за последно, а утре цял ден гладен“ не водят до нищо добро, дори обратното. Така се нарушава обмяната на веществата и телесното Ви тегло се повишава дори повече от преди.

Всеки, който от дълго време спазва различни видове диети знае от опит – всяка следваща диета води до свалянето на по-малко килограми. Поради лишаването на важни за организма вещества и енергия тяло включва на по-ниска предавка и така някои шишковци си докарват една наистина минимална обмяна, когато, като помиришат банан, напълняват. Ето защо, макар гладът да е могъщо средство за лечение и пречистване, той не е диета за отслабване. И така от една невинна пухкавост, излишните 5 килограма стават 10, 15, или 20 – от закръгленост, от козметичен дефект се стига до напълняване и затлъстяване – истинско болестно състояние.

Ако искате да отслабнете, ще трябва веднъж завинаги да промените стила си на хранене, и не само вашия, но и на вашето семейство и близки. Едни от на-простите правила за здравословно хранене са:

·         Хранете се по 5 пъти на ден – разпределете храненията на 3 основни и 2 междинни

·         Пийте по 2.5-3.00 литра вода на ден (ВОДА, не газирани напитки или „натурални“ сокове)

·         Спортувайте – поне 2 пъти в седмицата.

Ако искате да научите как да се храните здравословно и да свалите излишните килограми посетете нашата 13 седмична програма (за контакти: http://daotslabnem.com/contact.html).