Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком Отслабнете с нас! ДаОтслабнем.ком

месец на жената!

Promotion March

Месец март е – месецът на пролетта, красотата, нежността, хармонията и не на последно място на жената. Ние от Wellness club NRG ще отбележим Месеца на жената като подтикнем жените да направят нещо за себе си, а именно подробен анализ на тялото по 9 показателя:

-Тегло

-% мазнини

-Основен метаболизъм

-Метаболитна възраст

-% вода

-Вътрешни мазнини

-Костна маса

-Мускулна маса

-Индекс на тялото

Чрез този анализ ще може да разберете състоянието на вашето тяло след зимните месеци, през които повечето се обездвижват и качват някой и друг килограм. С настъпването на пролетта е най-подходящия момент да направите нещо за себе си – да изглеждате и да се чувствате както искате.

За записване на час за безплатен анализ на тялото: http://daotslabnem.com/contact и тел. 0887 21 90 44

7 от най-големите грешки при диетите

7- Diet-Mistakes

Намаляването на теглото не е проста задача. Ако беше така, ние със сигурност щяхме да виждаме по-малко хора борещи се с теглото си и мъчейки се да го задържат. Приемането на по-малко калории от колкото ние изгаряме всеки ден звучи като доста простичка формула, но броенето трябва да е точно – както на тези които ядем, така и на тези, които горим, а това отнема значително време и усилия.

 

Освен проблема на броенето на калории има хора на различни диети (с добри намерения, като вас), които правят критични грешки, когато става въпрос за разработване на свои собствени планове за хранене. Така, че когато се отчаете и си кажете, че не можете да отслабнете, това най-вероятно се дължи на някои от следните грешки:

 

1.Пропускане на хранене – Много хора си мислят, че когато прескочат хранене е бърз и лесен начин за намаляване на калориите, но това се оказва, че не е добра практика. Ако пропуснете хранене, то за следващото вече ще сте прегладнели и има голяма вероятност да преядете, защото ще си кажете „аз цял ден почти нищо не съм ял, сега мога да похапна”. Най-успешната формула за режим на хранене е редовното хранене с междинни закуски – интервалът на хранене не трябва да е повече от 4 часа.

 

2. Не ядете достатъчно протеини – Повечето хора на диети знаят, че зеленчуците са най-ниско калоричните продукти, така че те се опитват да заместят основно храната през деня с тях и с нищо друго. Но без достатъчно протеин вие ще огладнеете за нула време, защото протеините задоволяват глада повече от въглехидратите или мазнините. Затова трябва да се уверите, че имате протеин при всяко хранене.

 

3.Не ядете достатъчно въглехидрати – Знам, че има диети, които напълно изключват въглехидратите от менюто, което означава отказ дори от „добрите” въглехидрати – а именно богатите на витамини и минерали плодове и зеленчуци. Вие се нуждаете от въглехидратите в плодовете и зеленчуците за да дадат енергия на тялото ви, освен това фибрите в тях ще подпомогнат дейността на перисталтиката.

 

4.Не следите какво ядете – Може да имате общ план за храненето и може би се чувствате сигурни в това какво сте изяли, ако е така – не се притеснявайте да го запишете на хартия. Но вие сте склонни да забравите всички малки „екстри” – малки похапвания като бонбонче (почерпка от колегата), някоя и друга солетка, кафето с фреш и т.н. Напишете всичко, което ядете и пиете всеки път, за по-добра точност и така ще видите действителният обем на храната, която сте изяли.

 

5.Мислите си, че „здравословно звучащите” храни са с малко калории – Не си мислете, че само защото една храна е обозначена с „ниско съдържание на мазнини” или „без захар”, например, е подходяща за консумация без ограничения. Калориите все още се броят и вие трябва да знаете точно колко сте натрупали и колко още ще ви добави тази храна.

 

6.Всичко наведнъж – Ако повечето от храната ви идва „отнякъде” и се задъхвате нагоре по стълбите, то трябва да промените нещо. Някои хора се справят успешно с някои диети и със смяната на начина на живот от първият път, но по-голямата част от хората се нуждаят промените да бъдат направени по-бавно. Ако планирате бърза пълна промяна на живота си това може да доведе до неуспех. Правете малки промени, които ще надграждате всеки ден.

 

7.Надценяването на това колко калории изгаряте чрез упражнения – Изследвания  са показали, че хората надценяват броят на калориите, които горят с около 25%.  Въпреки това някои хора си мислят, че крос около блока ще изгори калориите от мелбата, която са изяли. Но всъщност за това ще трябват около два часа тенис.

 

 

Източници: www.discovergoodnutrition.com

Тайната да избегнете „празните калории“ завинаги

Тайната да избегнете „празните калории” завинаги

 

Искате ли един съвет? Не задръствайте тялото си с „празни калории”!

 

Терминът „празни калории“ звучи почти като оксиморон … нещо като „студена пот“ . В края на краищата, нещо не може да бъде „празно“ и „пълно“ … или пък може ? Със сигурност може – ако говорим за „празни калории „.

 

Казано по-просто, празните калории са калориите в храната ви, които нямат значителна хранителна стойност. Но тези празни калории може да се натрупат много бързо . Повечето мазнини и добавени захари се считат за „празни“, защото те не предлагат на тялото Ви много – дори нищо (нямат витамини, минерали, фитонутриенти и фибри). Това, което те предлагат е ускорено уголемяване на корема, ханша и бедрата . Така че не позволявайте на израза да ви заблуждава – празните калории са нищо.

 

За да направим нещата още по-объркващи, храни, съдържащи много „празни калории“ понякога са наричани „енергийно плътни“ – което звучи много по-добре, отколкото е в действителност …. сякаш „енергийната плътност “ на храната може да ви даде много енергия на тялото . Но когато говорим за „енергия“ в храната, това е просто по-нежен начин да се каже „калории“ – калориите в храната, която ядем, се превръща в енергия, която подхранва тялото.

 

Така че, енергийно плътна храна е тази, която съдържа много калории (добре де, „енергия“ ) в относително малък обем – като 250 калории на „енергия“ можете да получите от една малка поничка, или повече от 300 калории от една шепа чипс.

 salata vs kartofki

Източници на празни калории

 

Понякога знаете , когато поемате празни калории – захарта в газираната сода или бонбоните. Но празните калории, не винаги са толкова очевидни … като 5-те супени лъжици мазнина, които се крият във вашата поничка и 3-те чаени лъжици захар , които дебнат в кафето, което пиете, докато я похапвате.

 

Подсладените напитки са голям принос за празните калории в храната – не само в газираните напитки и кафето, но също така и силно подсладените чайове и плодови напитки. Същото важи и за сладките, бонбоните, палачинките , меда и консервите . Мазните храни като чипс, пържени картофи и дресинг за салати също са предимно празни калории. Десертите могат да доставят много допълнителна „енергия“ в тялото Ви – повечето торти , бисквити и сладкиши нанасят двустранен удар, чрез съдържанието на захар и мазнини.

 

Замяна на храните с „празни калории” за храни с хранителна плътност (стойност)

Calories-vs-Nutrients
Приемането на повече калории, от колкото се нуждаете е само един от проблемите на храните, които съдържат „празните калории” – има и друг също толкова важен въпрос. Когато консумирате мазни, сладки храни, те заемат място в стомаха Ви – място, което не достига за всички онези полезни храни, които осигуряват здравословни хранителни вещества, от които се нуждае тялото Ви.

 

Искате ли да смените фокуса от храните с „празни калории”, които имат много малка хранителна стойност с такива, които не са толкова калорични и имат изобилие от полезни вещества? Тези „хранително плътни” храни (като зеленчуци, плодове и протеини) предлагат изобилие от полезни вещества, но няма да нарушат вашият калориен баланс.

 

Богатите на нутриенти храни са доста лесни за набелязване. Тъй като мазнините са толкова калорични (900 калории на 100 гр.), размяната на храните с високо съдържание на мазнини за такива с ниски мазнини, е един лесен начин да премахнете някои „празни калории” и да увеличите своята „хранителна плътност” на полезните вещества. Прости правила – замяна на пълномаслено мляко с ниско маслено такова или гответе заешко месо вместо свинско. Това е чудесен начин да започнете!

 

Друга важна особеност е съдържанието на вода. Водата добавя обем, но никакви калории (като зеленчуците, което ги прави със сравнително ниско съдържание на калории). Освен това те имат изобилие от витамини, минерали, фитонутриенти и фибри. Започнете своето меню с богата зелена салата и добавете зеленчуци към ястието, което готвите (супи, яхнии, гювечи и сосове). Те ще увеличат обема на ястието и ще осигурят полезни хранителни вещества.

 dobri hrani-vs-loshi hrani

Защо нутриентите са толкова важни?


Аз със сигурност ще поощря всички да използват своите калории мъдро и да ги харчите за най-полезните храни  - това е особено важно за тези, които имат относително ниски калорийни нужди. Една жена, която поддържа теглото си с по 1400 калории на ден, ще трябва да избира внимателно храните си, ако тя ще се опита да си набави всичките нужни хранителни вещества без да надебелява. Но дори и тези с висок калориен баланс не трябва да се отпускат, защото имам достатъчно калории. Дори и да имате калориен резерв е разумно да ядете колкото се може повече продукти богати на хранителни вещества.


Няма нищо лошо в една „празна калория” – от време на време! Това, което наистина има значение е качеството на вашата диета като цяло. Докато повечето от храната, която ядем, е богата на хранителни вещества, от време на време висококалорични прегрешения не са голяма работа. Така че, кажете ми как балансирате „празните калории” и храните богати на нутриенти в ежедневната си диета ?

 

 

Разберете на колко години се чувства тялото ви

Знаете ли кога и как остарява тялото ни?

остаряване 2

   Колкото и да се опитваме да се борим с природата процесите в нашето тяло са необратими! Но от нас зависи дали те ще протичат по-бързо или по-бавно.
В повечето случаи съдим за възрастта на човек по външния вид и почти винаги познаваме, нали така? Въпреки, че има хора, при които е много трудно да се прецени възрастта (им). Но знаем ли наистина на колко години се чувства тялото ни? Може да Ви прозвучи странно, но тялото ни функционира на различни години от действителните ни. Какво имаме предвид – ако сте на 40, органите в тялото Ви може да се чувстват и да функционират като на 65 или на 25 годишни.

Ще попитате как е възможно това? Много просто – зависи от начина Ви на живот и най-вече от начина на хранене. Ако дълги години сме се хранили нездравословно или сме спазвали някакви драстични диети, сме лишавали тялото си от важни хранителни вещества. Учените са установили, че телата ни се нуждаят всекидневно от 114 хранителни вещества (белтъчини, въглехидрати, мазнини и 111 витамина, минерала и антиоксиданта). Ако дори един ден не дадем някой от тях, клетките в тялото ни запомнят този дефицит и той никога повече не може да бъде възстановен. При продължителен дефицит на хранителни вещества за клетките те започват много по-бързо да остаряват и още по-лошо, когато дойде време на клетката да се раздели на две (на всеки 28 дни) тя не се разделя на две здрави клетки, а на две изродени/болни клетки. По този начин започва стареенето на тялото ни – отвътре навън!

Така дори и да сте на 40 тялото Ви може да функционира като на 65. Звучи зле нали? Хубавото е, че това може да се промени – достатъчно е да смените режима си на хранене.

А как може да установите на колко години се чувства тялото Ви? Съвременната техника вече е дала възможност да направите това бързо и лесно. На разположение са апарати, които мерят така наречената „Метаболитна възраст“, която показва на колко години се чувстват органите ни. Един от тези апарати е Tanita. В нашия офис може да направите замерване на Tanita и да разберете своята „Метаболитна възраст“. Повече за измерването може да прочетете на daotslabnem.com

Диета: що е то и има ли то почва у нас?

11515327-time-for-diet-red-black-words-on-concept-clock-closeup-on-white-background

Какво изниква в съзнанието Ви когато чуете думата диета? В повечето случай диетата се разбира като драстичен хранителен режим (с много лишения), чрез който се очаква да постигнете намаляване на теглото. Всъщност диетата е начин на живот, хранителната ни култура. При диетата не е толкова важно количеството, а качеството и съотношението на приеманите храни.

Милиони хора по целия свят са на диета или планират да започнат диета от утре, от понеделник, от 1-во число. Достатъчно е да напишете в Интернет „диета“ и ще Ви се появят стотици резултати на различни видове диети и диетолози. Въпросът е защо при толкова много и различни диети числото на хората със свръхтегло се увеличава? В наши дни се говори за глобална епидемия на затлъстяване. По последни статистики в България се изчислява, че около 35 % от жените и 25% от мъжете са с наднормено тегло. Особено тревожни са данните и при децата.

Отслабването е многомилиарден бизнес, свързан с нови и нови храни, продукти, програми, литература, телевизионни предавания, санаториуми/дебелариуми, чак до хирургическа намеса. В същото време статистиката сочи, че между 90-95% от хората, успели да свалят теглото си, го възстановяват още през следващата година, а мнозина и го надвишават, за да започнат отново да се наказват с диета – печалния йо-йо ефект.

Самата дума „диета” е загубила първоначалното си значение на хранителен режим и се е превърнала в синоним на глад, ограничаване, лишение. Въпреки разнообразието от популярни диети изборът на хората, които искат да отслабнат без опасност за здравето, всъщност не е много голям. Някои от най-популярните диетични планове не само не работя, но са и вредни за здравето.

Изследователите твърдят, че независимо дали сте слаб или пълен човек, диетите предизвикват постоянно чувство на глад и създават постоянно желание да се яде това, което е забранено, някаква мазна или сладка храна. Диетата работи до момента, докогато се придържате към нея, но много хора се изморяват от постоянните ограничения и си позволяват от време на време малки прегрешения. Проблемът е в това, че тези малки прегрешение се превръщат постепенно в система и човек започва да си измисля оправдания и уговорки, че днес ще „прегреши“, но от утре ще „се вземе в ръце“. Режим на хранене от рода на „днес си се наял като за последно, а утре цял ден гладен“ не водят до нищо добро, дори обратното. Така се нарушава обмяната на веществата и телесното Ви тегло се повишава дори повече от преди.

Всеки, който от дълго време спазва различни видове диети знае от опит – всяка следваща диета води до свалянето на по-малко килограми. Поради лишаването на важни за организма вещества и енергия тяло включва на по-ниска предавка и така някои шишковци си докарват една наистина минимална обмяна, когато, като помиришат банан, напълняват. Ето защо, макар гладът да е могъщо средство за лечение и пречистване, той не е диета за отслабване. И така от една невинна пухкавост, излишните 5 килограма стават 10, 15, или 20 – от закръгленост, от козметичен дефект се стига до напълняване и затлъстяване – истинско болестно състояние.

Ако искате да отслабнете, ще трябва веднъж завинаги да промените стила си на хранене, и не само вашия, но и на вашето семейство и близки. Едни от на-простите правила за здравословно хранене са:

·         Хранете се по 5 пъти на ден – разпределете храненията на 3 основни и 2 междинни

·         Пийте по 2.5-3.00 литра вода на ден (ВОДА, не газирани напитки или „натурални“ сокове)

·         Спортувайте – поне 2 пъти в седмицата.

Ако искате да научите как да се храните здравословно и да свалите излишните килограми посетете нашата 13 седмична програма (за контакти: http://daotslabnem.com/contact.html).